Katero olje je najbolj zdravo za kuhanje?

Vsi imamo nekaj jedilnega olja, ki je priročno nameščeno poleg kuhalne plošče, vendar njegova uporaba v večini jedi nasprotuje skritim zdravstvenim posledicam, medtem ko kontrastne informacije o hranilni vrednosti ter širok razpon in izbor – olivno, kokosovo, zelenjavno – ne olajšajo ravno zmedenost. 

Vprašanje je torej, zakaj bi lahko nekatera jedilna olja veljala za nezdrava in na katera bi morali biti pozorni ali se izogibati? Konec koncev je pridobivanje pravega jedilnega olja morda najpreprostejše stikalo za zdravje, ki ga lahko naredite v kuhinji.

Kaj iskati v svojem jedilnem olju?

1. Dimna točka

Točka dimljenja je temperatura, pri kateri olje začne goreti in kaditi. Vsako olje ima svojo dimno točko, predvsem zaradi različnih razmerij maščobnih kislin, kot sta nenasičene in nasičene, ki se med njimi razlikujejo. Priporočljivo je, da ne uživate obrokov, kuhanih z oljem, ki je segreto nad točko dimljenja, ker obstajajo dokazi, ki kažejo, da se rakotvorne snovi, kot je akrolein, proizvajajo z olji, ki so segreta nad določeno točko.

Rafinirana olja imajo na splošno višjo točko dimljenja (vendar imajo druge negativne učinke, o katerih bomo razpravljali spodaj).

  • Olja z visoko vsebnostjo večkrat nenasičenih maščob, kot sta sončnično in laneno seme, imajo običajno nižje dimne točke.
  • Olja z visoko vsebnostjo enkrat nenasičenih maščob, kot sta avokado in olive, imajo srednje dimne točke.
  • Olja z visoko vsebnostjo nasičenih maščob, kot je kokosovo olje, imajo višje dimne točke.

Ko so olja izpostavljena svetlobi, toploti in zraku, bo to znižalo njihovo dimno točko.

2. Temne, steklene posode in rok uporabe

Oksidirana olja lahko ogrozijo fiziološke in biokemične funkcije telesa. Olja so krhka in nagnjena k oksidaciji in žarenju, kar tvori proste radikale in uničuje antioksidante.

Olja so občutljiva na svetlobo in zrak, zato poskrbite, da boste olja kupovali v temnih posodah in po možnosti v steklu. Shranjujte jih popolnoma zaščiteno pred svetlobo, v temnem hladnem prostoru in ne kupujte olj v plastičnih izdelkih, saj lahko strupene spojine, kot je PVC, izlijejo v olje.

Poskrbite, da bo pokrovček tesno pritrjen, ko ga ne uporabljate, in ga zaprite takoj, ko izlijete, kar potrebujete. Ne kupujte velike steklenice oljčnega, avokadovega ali makadamijevega olja, če je ne boste porabili v nekaj mesecih.

3. Trans maščobe

Trans maščobe najdemo v hidrogeniranih oljih, mesu in mlečnih izdelkih, v naravi pa jih najdemo le na enem mestu – živalskih maščobah. S tehnologijo živilska industrija te strupene maščobe izdeluje sintetično s strjevanjem rastlinskih olj v procesu, imenovanem hidrogenacija, ki preuredi njihove atome, da se obnašajo bolj kot živalske maščobe in izboljšajo njihov rok uporabnosti.

Zaradi transmaščob se slab holesterol dvigne, dober pa zniža. Vse transmaščobe povzročajo negativne učinke, ne glede na njihov izvor, pri čemer študije kažejo, da lahko visok vnos transmaščob poveča tveganje za bolezni srca za 50 odstotkov, medtem ko bi odstranitev vseh transmaščob iz prehrane preprečila več deset tisoč srčni napadi.

Recommended Articles