Presenetljivi načini, kako lahko pritoževanje vpliva na vaše zdravje

Vsekakor ni nič narobe, če med dobrim starim odzračevanjem izpustiš nekaj pare. Toda to ne pomeni, da bi morali to postati navada. Če se tako vsak dan izpuščate, lahko kronično pritoževanje začne vplivati ​​na vaše zdravje, pa naj bo to tako, da povečate raven stresa, povečate svojo tesnobo ali odrinete svoje ljubljene.

1. Zaradi tega se lahko počutite bolj pod stresom

Ko se pritožujete, v bistvu podoživljate tisto, kar vas je vznemirilo. Zato je smiselno, zakaj bi vas ta navada lahko stresla. Kot pravi pooblaščena strokovna svetovalka Adina Silvestri, EdD, LPC, ima to veliko opraviti s stanjem “hiper vzburjenega” ali preveč budnega, ki ga mnogi ljudje vnesejo med odzračevanjem. Čeprav je v redu, da ste občasno tako “napeti”, lahko redno početje vpliva na vaše zdravje.

2. Lahko vas fizično izčrpa

Če se držite v tako nenehnem hiper vzburjenem stanju, lahko povzročite težave z glavoboli, dodatnim stresom, nespečnostjo – in lahko vas celo fizično izčrpava. “Če se ti akutni odzivi pojavijo v daljšem časovnem obdobju, lahko vaše telo začne razpadati,” pravi Silvestri. In to ni dobro.

3. Lahko poveča občutke negativnosti

Nenehno pritoževanje lahko nekako usposobi vaše telo, da vstopi v začaran krog stresa in negativnosti, kar spet ni dobro za vaše zdravje. “Ko nas negativne misli močno prizadenejo, to okrepi samodejne (fizične) odzive, ki sprožijo več negativnih misli,” pravi Silvestri. “To je precej cikel zlorab, skozi katerega se spravljamo sami.

4. Lahko poslabša vašo tesnobo in depresijo

Če se veliko časa osredotočite na svoje težave, lahko to sčasoma vpliva na vaše duševno zdravje – in lahko celo poslabša vaše trenutne težave. “Bolj negativen pogled na življenje povečuje občutke žalosti, depresije in tesnobe,” pravi Hershenson. In to zagotovo ni nekaj, kar želite početi.

5. Lahko uniči vaše odnose

Vaši ljubljeni zagotovo želijo ponuditi podporo, če preživljate težke čase. Vendar je pomembno, da se nehate pritoževati, preden zlorabite njihovo velikodušnost in skrb. Kot mi pravi Hershenson, se lahko nekateri prijatelji počutijo izgorele in odrinjene zaradi kroničnega pritoževanja. Zato bodite previdni.

6. Pravzaprav ne doseže ničesar

Če ste razburjeni ali pod stresom, se lahko pritoževanje nekaj trenutkov počuti dobro. Ker pa dejansko ne pomaga popraviti ničesar, se lahko počutite še bolj frustrirani. To, kot ste verjetno uganili, še posebej velja za pritožbe, ki se vrtijo okoli odnosov. “V vsako pritožbo je vgrajena neizrečena zahteva,” pravi par in družinski terapevt Hayden Lindsey, MS. Če samo davate zrak, namesto da bi razložili, zakaj ste razburjeni, lahko to privede do vseh vrst zamere.

7. To je nezdrav mehanizem obvladovanja

Vsak se mora pritoževati in to je občasno v redu. Toda če to postane vaš glavni mehanizem za obvladovanje, svojemu duševnemu zdravju ne delate nobene usluge. “Ljudje, ki se nenehno pritožujejo, običajno uporabljajo negativnost kot nezdravo veščino obvladovanja,” pravi Hershenson. Negativnost se uporablja kot lažno sredstvo za nadzor situacije. Če gre kaj narobe, posameznik čuti, da se je ‘pripravil na razočaranje’, v resnici pa bo vseeno razočaran.

8. Pritoževanje vas zadržuje

Upoštevajte, da čeprav se pritoževanje morda zdi, kot da izboljšuje vaš položaj, dejansko deluje ravno nasprotno. “Zatakne nas v prostoru, kjer lahko vidimo le slabo stran stvari, težave namesto rešitev … in razmišljamo, da ni prijetno biti v bližini ali živeti,” pravi psihologinja dr. Nikki Martinez. “Ljudje, ki dosledno živijo s tem načinom razmišljanja in vedenja, so bolj depresivni in zaskrbljeni in manj verjetno, da bodo sprejeli pozitivne korake za spremembo svojega položaja.”

9. To lahko nekoliko poslabša vašo situacijo

Ko si razburjen, je povsem normalno, da se obrneš na ljubljene, da se lahko pritožiš in se potem morda malo potolažiš. Pa vendar se vedno ne izide tako. “Reakcije drugih ljudi na vaše pritoževanje lahko povečajo stres namesto načrtovanega olajšanja,” pravi psihoterapevtka Tara Chivukula, LCSW, za Bustle. Ta vrsta situacije je lahko zelo boleča in se lahko celo poslabša.

10. Vpliva na to, kako se držite

Pomislite na to, kako se obnašate, ko se pritožujete, in stavim, da boste ugotovili, da vaša stališče do odzračevanja ni tako zdravo. “Če imate negativen pogled, se lahko vaš pogled spusti, vaša drža se bo potopila, da ne omenjam stresa, ki ga povzročajo pritoževanja, lahko povzroči utrujenost mišic, napetost in glavobole,” pravi Erica Hornthal, licencirana poklicna klinična svetovalka, v intervjuju za Bustle. . Popolnoma ni vredno.

11. Lahko poveča samozaničevanje

Ko se počutite razburjeni, je zadnja stvar, ki jo želite, da se spravite nase. In vendar je prav to tisto, kar lahko stori pritoževanje. “Prezračevanje je zdravo, toda pritoževanje brez načrta za spreminjanje stvari v svojem življenju je škodljivo,” pravi Chivukula. Če to počnete dovolj pogosto, se lahko celo ujamete v krog samosovražnosti, namesto v krog, v katerem delate, da bi se počutili bolje.

Zato bi morali naslednjič, ko boste začutili potrebo po oddihu. Toda vedite, kdaj se ustaviti. Nato bi morali črpati nekaj podpore in želje, da bi stvari izboljšali, ter začrtali nekaj korakov, ki bodo popravili vse, kar vas je zmotilo, in vas približali boljšemu počutju.

Recommended Articles