4 domačih zdravil, s katerimi se naravno znebite prhljaja

Prhljaj, za katerega so značilni srbeči, beli kosmiči kože na lasišču, je lahko neprijetno in neprijetno. Lahko povzroči tudi druge simptome, kot so mastne madeže na lasišču in mravljinčenje kože.

Vendar pa ga je enostavno zdraviti in je razmeroma pogosta, pri čemer nekatera poročila ocenjujejo, da to stanje prizadene do 42 % dojenčkov in 1–3 % odraslih po vsem svetu.

Prhljaj lahko povzroči več dejavnikov, vključno s suho kožo, seboroičnim dermatitisom, občutljivostjo na izdelke za lase in rastjo določene vrste gliv, ki živijo na vašem lasišču.

Čeprav obstaja veliko izdelkov brez recepta (OTC), namenjenih zdravljenju prhljaja, so naravna zdravila pogosto enako učinkovita.

Olje čajevca

V preteklosti se je olje čajevca uporabljalo za zdravljenje bolezni, kot so akne in luskavica.

Dokazano je tudi, da ima močne protimikrobne in protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo ublažiti simptome prhljaja.

Pravzaprav je po enem starejšem pregledu olje čajevca učinkovito v boju proti specifičnemu sevu gliv, ki lahko povzroči tako seboroični dermatitis kot prhljaj.

Druga študija je pokazala, da je nanos placentnega tkiva, namočenega v olje čajevca, na kožo učinkovitejši kot protiglivično zdravljenje na recept pri celjenju lezij, ki jih povzroča ta gliva.

Še več, v starejši študiji je 126 ljudi s prhljajem dnevno uporabljalo šampon, ki vsebuje 5 % olja čajevca ali placebo. Po 4 tednih je olje čajevca zmanjšalo resnost simptomov za 41 % ter izboljšalo mastnost in srbenje v primerjavi s placebom.

Kljub temu je potrebnih več visokokakovostnih raziskav.

Poleg tega lahko olje čajevca povzroči draženje pri tistih z občutljivo kožo. Zato je najbolje, da ga razredčite tako, da dodate nekaj kapljic osnovnemu olju, kot je kokosovo olje, preden ga nanesete neposredno na kožo.

Kokosovo olje

Kokosovo olje, ki je znano po številnih zdravstvenih koristih, se uporablja tudi kot naravno zdravilo za prhljaj.

Deluje lahko tako, da izboljša hidracijo kože in prepreči suhost, kar lahko poslabša prhljaj.

Po nekaterih raziskavah je lahko kokosovo olje enako učinkovito kot mineralno olje pri izboljšanju hidracije kože, če ga nanesemo kot vlažilno kremo.

Druge raziskave kažejo, da kokosovo olje pomaga pri zdravljenju ekcema, kožnega stanja, ki lahko prispeva k prhljaju.

Ena starejša, 8-tedenska študija je pokazala, da je nanos kokosovega olja na kožo zmanjšal simptome atopijskega dermatitisa – vrste ekcema, za katerega sta značilna srbenje in vnetje – za 68 %.

V 12-tedenski študiji pri 140 ženskah je nanos kokosovega olja na lasišče povzročil pomembne izboljšave mikrobioma lasišča in nekaterih označevalcev prhljaja.

V nekaterih študijah v epruveti se je pokazalo tudi, da imajo kokosovo olje in njegove spojine protimikrobne lastnosti, čeprav raziskovalci še niso preučili učinkov na specifični sev gliv, ki povzroča prhljaj.

Aloe vera

Aloe vera je sočnica, ki se pogosto dodaja kožnim mazilom, kozmetiki in losjonom.

Ko se nanese na kožo, lahko pomaga pri zdravljenju kožnih stanj, kot so opekline, luskavica in herpes.

Po enem pregledu lahko protibakterijske in protiglivične lastnosti aloe vere ščitijo tudi pred prhljajem.

Podobno številne študije v epruveti kažejo, da je aloe vera lahko učinkovita proti več vrstam gliv in lahko pomaga pri nadzoru nekaterih glivičnih okužb.

Študije v epruveti so tudi pokazale, da lahko aloe vera zmanjša vnetje, kar lahko lajša simptome.

Kljub tem obetavnim rezultatom so potrebne dodatne študije.

Zmanjšajte ravni stresa

Verjame se, da stres vpliva na številne vidike zdravja in dobrega počutja ter vpliva na vse, od kroničnih stanj do duševnega zdravja.

Čeprav stres sam po sebi ne povzroča prhljaja, lahko poslabša simptome, kot sta suhost in srbenje.

Dolgotrajna visoka raven stresa lahko spremeni ali zavira aktivnost vašega imunskega sistema, kar lahko poslabša sposobnost vašega telesa, da se bori proti nekaterim glivičnim okužbam in kožnim boleznim, ki prispevajo k prhljaju.

Pravzaprav je v študiji pri 166 ljudeh s seboroičnim dermatitisom – enim najpogostejših vzrokov za prhljaj – približno 28 % poročalo, da je stres sprožilec simptomov dermatitisa.

Če želite obdržati raven stresa pod nadzorom, lahko poskusite s tehnikami za zmanjševanje stresa, kot so meditacija, joga, globoko dihanje ali aromaterapija.

Recommended Articles