10 načinov za lajšanje stresa

Kaj je stres?

Stres je odziv telesa na izziv ali zahtevo. Vsakdo doživlja stres, ki ga lahko sproži vrsta dogodkov, od majhnih dnevnih težav do velikih sprememb, kot je ločitev ali izguba službe. Odziv na stres vključuje fizične komponente, kot sta povišan srčni utrip in krvni tlak, misli in osebna prepričanja o stresnem dogodku ter čustva, vključno s strahom in jezo. Čeprav pogosto mislimo, da je to negativno, lahko stres izvira tudi iz pozitivnih sprememb v vašem življenju, kot je napredovanje v službi ali rojstvo novega otroka.

Kako lahko zdravimo stres na zdrav način?

Stres ima pomemben namen – omogoča nam, da se hitro odzovemo na grožnje in se izognemo nevarnosti. Vendar pa lahko dolgotrajna izpostavljenost stresu povzroči težave z duševnim zdravjem (na primer anksioznost in depresijo) ali povečane telesne zdravstvene težave. Številne raziskave kažejo, da povečana raven stresa moti vašo sposobnost soočanja s fizično boleznijo. Čeprav se nihče ne more izogniti stresu, se lahko potrudite, da ga obvladate na zdrave načine, ki povečajo vaš potencial za okrevanje.

  • Jejte in pijte, da izboljšate svoje zdravje. Nekateri ljudje poskušajo zmanjšati stres s pitjem alkohola ali preveč jesti. Morda se zdi, da ta dejanja trenutno pomagajo, dejansko pa lahko dolgoročno povečajo stres. Kofein lahko poslabša tudi učinke stresa. Uživanje zdrave, uravnotežene prehrane lahko pomaga pri boju proti stresu.
  • Redno telovadi. Poleg koristi za fizično zdravje se je vadba izkazala za močno lajšanje stresa. Razmislite o netekmovalni aerobni vadbi, krepitvi z utežmi ali gibalnih dejavnostih, kot sta joga ali Tai Chi, in si zastavite razumne cilje. Dokazano je, da aerobna vadba sprošča endorfine – naravne snovi, ki vam pomagajo, da se počutite bolje in ohranjate pozitiven odnos.
  • Prenehajte uporabljati tobačne in nikotinske izdelke. Ljudje, ki uporabljajo nikotin, ga pogosto imenujejo sredstvo za lajšanje stresa. Vendar pa nikotin dejansko povzroča večji stres za telo, tako da poveča fizično vzburjenje ter zmanjša pretok krvi in ​​dihanje.
  • Preučite in vadite tehnike sproščanja. Če si vsak dan vzamete čas za sprostitev, pomaga pri obvladovanju stresa in zaščiti telo pred učinki stresa. Izbirate lahko med različnimi tehnikami, kot so globoko dihanje, slikanje, progresivno sproščanje mišic in meditacija pozornosti. Obstaja veliko spletnih aplikacij in aplikacij za pametne telefone, ki zagotavljajo smernice za te tehnike; čeprav so nekateri stroški nakupa, so mnogi na voljo brezplačno.
  • Zmanjšajte sprožilce stresa. Če ste kot večina ljudi, je vaše življenje morda polno preveč zahtev in premalo časa. Večinoma so te zahteve tiste, ki smo jih izbrali. Čas lahko sprostite tako, da vadite veščine upravljanja s časom, kot je, da prosite za pomoč, ko je to primerno, določite prioritete, se prilagajate sebi in si rezervirate čas, da poskrbite zase.
  • Preučite svoje vrednote in živite po njih. Bolj ko vaša dejanja odražajo vaša prepričanja, bolje se boste počutili, ne glede na to, kako zasedeno je vaše življenje. Pri izbiri dejavnosti uporabite svoje vrednote.
  • Uveljavi se. Prav je, da rečete »ne« zahtevam po vašem času in energiji, ki vas bodo preveč obremenila. Ni vam treba vedno izpolnjevati pričakovanj drugih.
  • Postavite realne cilje in pričakovanja. V redu je – in zdravo – se zavedati, da ne morete biti 100 % uspešni pri vsem naenkrat. Bodite pozorni na stvari, ki jih lahko nadzorujete, in delajte na sprejemanju stvari, ki jih ne morete nadzorovati.
  • Prodajte se sami sebi. Ko se počutite preobremenjeni, se spomnite, kaj delate dobro. Imejte zdrav občutek samospoštovanja.

Recommended Articles