Kako opustiti stvari iz preteklosti

To vprašanje, ki si ga mnogi od nas zastavijo vsakič, ko doživimo srčni ali čustveni bolečini: kako opustiti pretekle bolečine in iti naprej?

Zadrževanje preteklosti je lahko zavestna odločitev, tako kot je opustitev in napredovanje lahko zavestna odločitev.

Nasveti za odpuščanje

Ena stvar, ki nas kot ljudi povezuje, je naša sposobnost občutiti bolečino. Ne glede na to, ali je ta bolečina fizična ali čustvena, imamo vsi izkušnje, da smo prizadeti. Kar pa nas loči, je, kako se spopadamo s to bolečino.

Strokovnjaki so ugotovili, da je to, ko vam čustvena bolečina preprečuje, da bi se ozdravili iz situacije, znak, da se ne premikamo naprej na način, ki je usmerjen v rast.

Eden najboljših načinov za ozdravitev poškodb je, da se iz situacije naučite lekcij in jih uporabite za osredotočanje na rast in zagon naprej. Če se zataknemo v razmišljanju o tem, kaj bi »moralo biti«, lahko postanemo imobilizirani v bolečih občutkih in spominih.

Če se poskušate premakniti naprej od boleče izkušnje, vendar niste prepričani, kako začeti, je tukaj 12 nasvetov, ki vam bodo pomagali opustiti.

Ustvarite pozitivno mantro za preprečevanje bolečih misli

Kako se pogovarjate sami s sabo, vas lahko premakne naprej ali pa vas zadrži. Pogosto vam lahko mantra, ki si jo izgovorite v času čustvene bolečine, pomaga preoblikovati svoje misli.

Na primer, pravi klinična psihologinja dr. Carla Manly, namesto da bi se zataknila: “Ne morem verjeti, da se mi je to zgodilo!” poskusite s pozitivno mantro, kot je: “Srečen sem, da lahko najdem novo pot v življenju – tisto, ki je dobra zame.

Ustvarite fizično distanco

Ni nenavadno slišati nekoga, ki pravi, da bi se morali distancirati od osebe ali situacije, zaradi katere ste razburjeni.

Po mnenju kliničnega psihologa dr. Ramanija Durvasule to ni tako slaba ideja. “Ustvarjanje fizične ali psihološke razdalje med nami in osebo ali situacijo lahko pomaga pri opuščanju iz preprostega razloga, ker nam ni treba toliko razmišljati o tem, ga obdelati ali nas na to opozarjati,” pojasnjuje.

Opravite svoje delo

Osredotočanje nase je pomembno. Odločiti se morate, da boste obravnavali bolečino, ki ste jo doživeli. Ko pomislite na osebo, ki vam je povzročila bolečino, se vrnite v sedanjost. Nato se osredotočite na nekaj, za kar ste hvaležni.

Vadite pozornost

Bolj ko se lahko osredotočimo na sedanji trenutek, pravi Lisa Olivera, licencirana zakonska in družinska terapevtka, manj vpliva naša preteklost ali prihodnost na nas.

Ko začnemo vaditi biti prisotni, imajo naše bolečine manj nadzora nad nami in imamo več svobode pri izbiri, kako se želimo odzvati na svoje življenje,” dodaja.

Bodite nežni do sebe

Če je vaš prvi odgovor na to, da se ne morete izpustiti iz boleče situacije, kritiziranje sebe, je čas, da si pokažete nekaj prijaznosti in sočutja.

Olivera pravi, da je to videti, kot da bi se obnašali tako, kot bi ravnali s prijateljem, si ponudili sočutje do sebe in se izogibali primerjavam med našim potovanjem in potovanjem drugih.

»Poškodba je neizogibna in bolečine se morda ne bomo mogli izogniti; pa se lahko odločimo, da bomo do sebe ravnali prijazno in ljubeče,« razlaga Olivera.

Pustite negativnim čustvom, da tečejo

Če vas strah pred negativnimi čustvi povzroča, da se jim izogibate, ne skrbite, niste sami. Pravzaprav Durvasula pravi, da se ljudje velikokrat bojijo občutkov, kot so žalost, jeza, razočaranje ali žalost.

Namesto da jih čutijo, jih ljudje poskušajo zapreti, kar lahko moti proces odpuščanja. “Ta negativna čustva so kot riptide,” pojasnjuje Durvasula. “Pustite jih, da iztečejo iz vas … Morda boste potrebovali posredovanje v duševnem zdravju, a boj z njimi vas lahko pusti obtičati,” dodaja.

Sprejmite, da se druga oseba morda ne opraviči

Čakanje na opravičilo osebe, ki vas je prizadela, bo upočasnila proces odpuščanja. Če doživljate prizadetost in bolečino, je pomembno, da poskrbite za svoje zdravljenje, kar lahko pomeni, da sprejmete, da se oseba, ki vas je prizadela, ne bo opravičila.

Ukvarjajte se s samooskrbo

Ko nas boli, se nam pogosto zdi, da ni nič drugega kot boli. Olivera pravi, da je izvajanje samooskrbe lahko videti kot postavljanje meja, reči ne, početje stvari, ki nam prinašajo veselje in tolažbo, in poslušanje najprej lastnih potreb.

»Bolj ko lahko vnesemo samooskrbo v svoje vsakdanje življenje, bolj smo močnejši. Iz tega prostora se naše bolečine ne zdijo tako hude,” dodaja.

Obkrožite se z ljudmi, ki vas napolnijo

Ta preprost, a močan nasvet vam lahko pomaga prenesti veliko bolečin.

Ne moremo živeti sami in tudi ne moremo pričakovati, da bomo sami prebrodili svoje bolečine, pojasnjuje Manly. “Dovoliti si, da se naslonimo na ljubljene in njihovo podporo, je tako čudovit način, da ne samo omejimo izolacijo, ampak nas spomnimo na dobro, ki je v našem življenju.”

Dovolite si govoriti o tem

Ko se soočate z bolečimi občutki ali situacijo, ki vas je prizadela, je pomembno, da si dovolite govoriti o tem.

Durvasula pravi, da se včasih ljudje ne morejo spustiti, ker menijo, da jim o tem ni dovoljeno govoriti. “To je morda zato, ker ljudje okoli njih nočejo več slišati o tem ali je [osebi] nerodno ali jo je sram še naprej govoriti o tem,” pojasnjuje.

Toda spregovoriti je pomembno. Zato Durvasula priporoča, da poiščete prijatelja ali terapevta, ki je potrpežljiv in sprejema ter pripravljen biti vaša tonska deska.

Dovolite si odpustiti

Ker lahko čakanje, da se druga oseba opraviči, ustavi postopek odpuščanja, boste morda morali delati na svojem odpuščanju.

Odpuščanje je ključnega pomena za proces zdravljenja, saj vam omogoča, da se znebite jeze, krivde, sramu, žalosti ali katerega koli drugega občutka, ki ga morda doživljate, in nadaljujete.

Poiščite strokovno pomoč

Če se trudite opustiti bolečo izkušnjo, vam bo morda koristil pogovor s strokovnjakom. Včasih je te nasvete težko izvajati sami in potrebujete izkušenega strokovnjaka, ki vas bo vodil skozi postopek.

Recommended Articles