Zakaj je spanje bistvenega pomena za zdravje?

Dovolj spanja je bistvenega pomena za pomoč pri ohranjanju optimalnega zdravja in dobrega počutja. Ko gre za njihovo zdravje, je spanje enako pomembno kot redna vadba in uravnotežena prehrana.

Sodobno življenje v Združenih državah in mnogih drugih državah ne zajema vedno potrebe po zadostnem spanju. Vendar pa je pomembno, da si ljudje prizadevajo za redno spanje.

V nadaljevanju so nekatere od številnih prednosti, ki jih zdravstveni delavci povezujejo z dobrim nočnim počitkom.

1. Boljša produktivnost in koncentracija

Znanstveniki so v zgodnjih 2000-ih izvedli več študij, ki so preučevale učinke pomanjkanja spanja.

Raziskovalci so ugotovili, da je spanje povezano z več možganskimi funkcijami, vključno z:

  • koncentracija
  • produktivnost
  • spoznanje

Novejša študija iz leta 2015 v Journal of Child Psychology and Psychiatry Zaupanja vredni viri je pokazala, da lahko vzorci spanja otrok neposredno vplivajo na njihovo vedenje in akademsko uspešnost.

2. Manjše tveganje za povečanje telesne mase

Povezava med pridobivanjem telesne teže in debelostjo ter kratkimi vzorci spanja ni povsem jasna. Skozi leta je bilo izvedenih več študij, ki so povezovale debelost in slabe vzorce spanja. Vendar pa novejša študija v reviji Sleep Medicine Trusted Source ugotavlja, da ni povezave med prekomerno telesno težo in pomanjkanjem spanja.

Ta raziskava trdi, da številne prejšnje študije ne upoštevajo ustrezno drugih dejavnikov, kot so:

  • pitje alkohola
  • živijo s sladkorno boleznijo tipa 2
  • raven telesne aktivnosti
  • stopnje izobrazbe
  • dolgi delovni čas
  • dolg čas sedenja

Pomanjkanje spanja lahko vpliva na človekovo željo ali sposobnost ohranjanja zdravega življenjskega sloga, vendar lahko neposredno prispeva k povečanju telesne mase ali pa tudi ne.

3. Boljša regulacija kalorij

Podobno kot pri pridobivanju telesne teže obstajajo dokazi, ki kažejo, da lahko dober spanec človeku pomaga, da čez dan porabi manj kalorij.

Na primer, ena študija v Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America Zaupanja vreden vir pravi, da vzorci spanja vplivajo na hormone, ki so odgovorni za apetit.

Če oseba ne spi dovolj dolgo, lahko to moti sposobnost telesa, da pravilno uravnava vnos hrane.

4. Večja atletska uspešnost

Po podatkih Nacionalne fundacije za spanje je zadosten spanec za odrasle med 7 in 9 urami na noč, športnikom pa lahko koristi kar 10 ur. V skladu s tem je spanec za športnike enako pomemben kot zaužitje dovolj kalorij in hranilnih snovi.

Eden od razlogov za to zahtevo je, da se telo med spanjem zdravi. Druge ugodnosti vključujejo:

  • boljša intenzivnost delovanja
  • več energije
  • boljša koordinacija
  • hitrejša hitrost
  • boljše duševno delovanje

5. Manjše tveganje za bolezni srca

Eden od dejavnikov tveganja za bolezni srca je visok krvni tlak. Glede na zaupanja vreden vir Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) zadosten počitek vsako noč omogoča, da se krvni tlak uravna sam.

S tem lahko zmanjšate možnosti za stanja, povezana s spanjem, kot je apneja, in spodbuja boljše splošno zdravje srca.

6. Več socialne in čustvene inteligence

Spanje je povezano s čustveno in socialno inteligenco ljudi. Nekdo, ki ne spi dovolj, bo bolj verjetno imel težave s prepoznavanjem čustev in izrazov drugih ljudi.

Na primer, ena študija v Journal of Sleep Research Trusted Source je preučila odzive ljudi na čustvene dražljaje. Raziskovalci so, podobno kot številne prejšnje študije, ugotovili, da je čustvena empatija osebe manjša, če ne spi dovolj.

7. Preprečevanje depresije

Povezava med spanjem in duševnim zdravjem je že dolgo predmet raziskav. Eden od zaključkov je, da obstaja povezava med pomanjkanjem spanja in depresijo.

Študija, objavljena v JAMA Psychiatry Trusted Source, preučuje vzorce smrti zaradi samomora v 10 letih. Ugotavlja, da je pomanjkanje spanja dejavnik, ki prispeva k številnim od teh smrti.

Druga študija v Australian and New Zealand Journal of Psychiatry Zaupanja vredni viri nakazuje, da ljudje z motnjami spanja, kot je nespečnost, verjetno kažejo znake depresije.

8. Zmanjšanje vnetja

Obstaja povezava med zadostnim spanjem in zmanjšanjem vnetja v telesu.

Na primer, študija v World Journal of Gastroenterology Trusted Source kaže na povezavo med pomanjkanjem spanja in vnetnimi črevesnimi boleznimi, ki prizadenejo prebavila ljudi.

Študija je pokazala, da lahko pomanjkanje spanja prispeva k tem boleznim – in da te bolezni lahko prispevajo k pomanjkanju spanja.

9. Močnejši imunski sistem

Spanje pomaga telesu pri popravljanju, regeneraciji in okrevanju. Imunski sistem v tem razmerju ni izjema. Nekatere raziskave kažejo, kako lahko boljša kakovost spanja pomaga telesu pri boju proti okužbi.

Vendar pa morajo znanstveniki še vedno opraviti nadaljnje raziskave o natančnih mehanizmih spanja glede na njegov vpliv na imunski sistem telesa.

Recommended Articles