Je pohodništvo nevarno? Vodnik za varno pohodništvo

Je pohodništvo res nevarno? Da in ne. Da, nekaj stvari glede pohodništva in nekaterih pohodniških poti je popolnoma nevarno. Toda v večini primerov je pohodništvo popolnoma varno, če se držite označenih poti.

Težavnost in pogoji pohodniške poti

Nevarno je, da se pohodniški novinec poda na pot, ki je ocenjena kot težka. Zato morate vedno preveriti, kako težka naj bi bila pohodniška pot, in se izogibati vsemu, kar se zdi, da bi bilo za vas preveč zahtevno.

Oglejte si tudi skupno spremembo nadmorske višine in vrsto terena. Če je skal, zavojčkov, ozkih grebenov preveč in s temi nimate toliko izkušenj, se boste morda odločili za lažjo pot.

Za pohodniške poti v narodnih parkih lahko običajno dobite vse potrebne informacije na spletni strani parka. Pogosto bodo navedli ocenjeno dolžino in spremembo višine pohoda ter vse dodatne stvari, na katere bi se morali pohodniki pripraviti. Poleg tega je dobro preveriti, kaj pravi skupnost. 

Končno, nikoli ne podcenjujte pohodniške poti. Nepripravljeni oditi v divjino je nekaj, zaradi česar je pohod lahko nevarnejši, kot bi moral biti, in temu se je najbolje izogniti.

Pripravite se na pohod

Če se na pohod ustrezno pripravite, ni razloga za strah. Glavni razlog, zakaj se ljudje med pohodništvom poškodujejo, je, ker se na pot odpravijo brez vse opreme, ki jo potrebujejo. Toda pohodniške poškodbe se lahko zgodijo iz več razlogov – včasih je tako preprosto, kot je nošenje napačnih čevljev, prav zato je tako pomembno, da se informirate o pohodni poti in ste pripravljeni.

Pomagalo vam bo prebrati razmere na pohodni poti in se pripraviti na to, kar lahko pričakujete. Če so vodni viri na poti redki, poskrbite, da boste spakirali dovolj vode za pohod. V primeru, da morate na poti preplezati nekaj skal, spakirajte vso plezalno opremo, ki jo imate. Nosite primerne čevlje in oblačila, pogosto preverjajte svoj GPS, poskrbite, da boste imeli na tej poti vse predmete, ki bi jih morda potrebovali, in ne bo nobenih nevarnosti za vas!

Recommended Articles