Prednosti joge zunaj preproge

Joga, starodavna praksa in meditacija, je v današnji prezaposleni družbi vse bolj priljubljena. Za mnoge ljudi joga pomeni umik od kaotičnega in zasedenega življenja. Joga prinaša številne druge duševne in telesne koristi.

Vrste joge

Obstaja veliko vrst joge. Hatha (kombinacija številnih stilov) je eden najbolj priljubljenih stilov. Je bolj fizična vrsta joge in ne mirna, meditativna oblika. Hatha joga se osredotoča na vaje z nadzorom dihanja. Temu sledi vrsta asan (položajev joge), ki se končajo s savasano (obdobje počitka).

Cilj med vadbo joge je, da se fizično izzovete, ne pa da se počutite preobremenjeni. Na tem “robu” je poudarek na vašem dihu, medtem ko vaš um sprejema in je miren.

Boljša podoba telesa

Joga razvija notranje zavedanje. Osredotoča vašo pozornost na sposobnosti vašega telesa v tem trenutku. Pomaga pri razvoju dihanja in moči duha in telesa. Ne gre za fizični videz.

Joga studii običajno nimajo ogledal. Tako lahko ljudje osredotočijo svojo zavest navznoter in ne na to, kako so videti – ali ljudje okoli njih -. Raziskave so pokazale, da so se tisti, ki so vadili jogo, bolj zavedali svojega telesa kot ljudje, ki joge niso vadili. Bili so tudi bolj zadovoljni s svojim telesom in manj kritični do njega. Zaradi tega je joga postala sestavni del zdravljenja motenj hranjenja in programov, ki spodbujajo pozitivno podobo telesa in samopodobo.

Postanite pozorni jedci

Zavedanje se nanaša na osredotočanje vaše pozornosti na to, kar doživljate v sedanjem trenutku, ne da bi obsojali sebe.

Pokazalo se je, da vadba joge povečuje pozornost ne le v razredu, ampak tudi na drugih področjih človekovega življenja.

Raziskovalci opisujejo zavestno prehranjevanje kot neosujevalno zavedanje fizičnih in čustvenih občutkov, povezanih s prehranjevanjem. Razvili so vprašalnik za merjenje premišljenega prehranjevanja z uporabo teh vedenj:

Prehranjevanje, tudi ko je polno (dezinhibicija)
Zavedati se, kako hrana izgleda, ima okus in vonj
Prehranjevanje kot odziv na okoljske znake, na primer pogled ali vonj hrane
Prehrana, ko ste žalostni ali pod stresom (čustveno prehranjevanje)
Prehranjevanje, če vas motijo ​​druge stvari


Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje, ki so se ukvarjali z jogo, bolj pozorni na prehrano glede na svoje rezultate. Tako dolgoletna vadba joge kot število minut vadbe na teden sta bili povezani z boljšimi rezultati prehranjevanja. Vadba joge vam pomaga, da se bolje zavedate, kako se vaše telo počuti. To povečano zavedanje se lahko prenese na obrok, ko uživate v vsakem zalogaju ali požirku in opazujete, kako hrana diši, ima okus in občutek v ustih.

Spodbuda pri hujšanju in vzdrževanju

Ljudje, ki vadijo jogo in so pozorni jedci, so bolj usklajeni s svojim telesom. Morda so bolj občutljivi na znake lakote in občutek sitosti.

Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje, ki so vsaj štiri minute vadili jogo vsaj 30 minut enkrat na teden vsaj štiri leta, v srednji odrasli dobi pridobili manj teže. Ljudje s prekomerno telesno težo so dejansko shujšali. Na splošno so imeli tisti, ki so se ukvarjali z jogo, nižje indekse telesne mase (ITM) v primerjavi s tistimi, ki niso vadili joge. Raziskovalci so to pripisali pozornosti. Premišljeno prehranjevanje lahko vodi v bolj pozitiven odnos do hrane in prehranjevanja.

Izboljšanje kondicije

Joga je znana po svoji sposobnosti umirjanja napetosti in tesnobe v umu in telesu. Lahko pa vpliva tudi na telesno zmogljivost osebe.

Raziskovalci so preučevali majhno skupino sedečih posameznikov, ki prej niso vadili joge. Po osmih tednih vadbe joge vsaj dvakrat na teden po 180 minut so imeli udeleženci večjo mišično moč in vzdržljivost, prožnost in kardio-dihalno pripravljenost.

Kardiovaskularne koristi

Več majhnih študij je pokazalo, da ima joga pozitiven učinek na kardiovaskularne dejavnike tveganja: pomagala je znižati krvni tlak pri ljudeh s hipertenzijo. Verjetno je, da joga obnovi “občutljivost baroreceptorjev”. To pomaga telesu zaznati neravnovesja v krvnem tlaku in ohraniti ravnovesje.

Druga študija je pokazala, da je vadba joge izboljšala profil lipidov pri zdravih bolnikih in bolnikih z znano koronarno arterijsko boleznijo. Znižala je tudi prekomerno raven sladkorja v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo, ki ni odvisna od insulina, in zmanjšala potrebo po zdravilih. Joga je zdaj vključena v številne programe rehabilitacije srca zaradi kardiovaskularnih in stresnih koristi.

Preden začnete z novim programom vadbe, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Joga lahko pripomore k umirjenosti in pozornosti v vaše zaposleno življenje.

Recommended Articles