Kaj je aromaterapija?

Če potrebujete izboljšanje zdravstvenih težav od tesnobe do slabega spanca, boste morda želeli razmisliti o aromaterapiji. Pri tovrstnem zdravljenju uporabljate izvlečke iz rastlin, imenovane eterična olja, tako da jih vdihnete skozi nos ali nanesete na kožo. Nekateri si nanesejo olja na kožo, ko se masirajo ali kopajo.

Kaj so eterična olja?

Eterična olja so narejena iz delov cvetov, zelišč in dreves, kot so lubje, korenine, lupine in cvetni listi. Celice, ki dajejo rastlini dišeč vonj, so njeno »bistvo«. Ko se esenca ekstrahira iz rastline, postane eterično olje.

Za izdelavo eteričnih olj je potrebno veliko rastlinskih proizvodov. Več kot 200 funtov cvetov sivke se porabi za izdelavo samo 1 funta eteričnega olja sivke.

Vsi izdelki, narejeni z rastlinsko esenco, niso eterična olja. Prava eterična olja se ne mešajo z drugimi kemikalijami ali dišavami. Izdelane so s posebnim postopkom, ki ne spremeni kemije rastline.

Limona, kamilica, sivka, cedra in bergamotka so nekatera eterična olja, ki se redno uporabljajo v aromaterapiji.

Kako deluje aromaterapija?

Strokovnjaki menijo, da aromaterapija aktivira področja v nosu, imenovana receptorji za vonj, ki pošiljajo sporočila skozi vaš živčni sistem v možgane.

Olja lahko aktivirajo določena področja vaših možganov, kot je vaš limbični sistem, ki igra vlogo pri vaših čustvih. Lahko bi vplivale tudi na vaš hipotalamus, ki se lahko na olje odzove tako, da ustvari možganske kemikalije za dobro počutje, kot je serotonin.

Nekateri strokovnjaki menijo, da ko nanesete eterična olja na kožo, povzročijo odziv v vaši koži in drugih delih telesa, kot so sklepi.

Za kaj se uporablja aromaterapija?

Ne bi smeli uporabljati aromaterapije namesto običajnega zdravljenja. Toda za nekatera stanja raziskave kažejo, da ima lahko aromaterapija koristi za zdravje. Lahko:

  • Olajšajte stres, tesnobo in depresijo
  • Povečajte občutke sproščenosti
  • Izboljšajte spanec
  • Pomagajte izboljšati kakovost življenja ljudi z dolgotrajnimi zdravstvenimi težavami, kot je demenca
  • Lajša nekatere vrste bolečin, vključno z bolečino zaradi ledvičnih kamnov in osteoartritisom kolena
  • Bori se proti bakterijam, ko jih naneseš na kožo
  • Olajšajte nekatere stranske učinke zdravljenja raka, kot sta slabost in bolečina

Ali je varno?

Aromaterapija je na splošno varna. Eterična olja pa lahko povzročijo neželene učinke. Nekateri lahko dražijo oči, kožo ali sluznico v nosu. Prav tako lahko povzročijo blage alergijske reakcije.

Če pijete nekaj eteričnih olj, lahko poškodujejo vaše ledvice ali jetra. Redko je, da ljudje jemljejo eterična olja peroralno, in tega ne bi smeli početi, razen če vam zdravnik reče, da je v redu.

Če ste novi pri aromaterapiji, sodelujte z aromaterapevtom ali zdravnikom.

Recommended Articles