Ali je šah šport?

V družbi je več razprav, za katere se zdi, da bodo trajale večno. Veliki piščanec in jajce debakel; zvok padajočega drevesa v praznem gozdu; sposobnost živali, da vidijo stvari, ki jih človek preprosto ne more. Ne glede na to, kakšne rešitve so ponujene, vedno obstaja protiargument.

Drugo domnevno neodgovorljivo vprašanje, ki ga lahko dodate na ta seznam, je, ali se šah šteje za šport ali ne. Nekateri kljubovalno trdijo, da je to najstarejši in najbolj izpopolnjen šport. Drugi menijo, da to ni nič drugega kot družabna igra. Poglejmo si dokaze, da vidimo, ali ne moremo te uganke enkrat za vselej spraviti v posteljo.

Primer za to, da je šah šport

Oxfordski angleški slovar opredeljuje šport kot: »Dejavnost, ki vključuje fizični napor in spretnost, pri kateri posameznik ali ekipa tekmuje z drugim ali drugimi za zabavo«.

Če vzamemo to definicijo kot evangelij, bi bilo pošteno reči, da šah res spada v kategorijo športa. Igralci izkazujejo določeno obliko fizičnega napora (čeprav minimalnega), ko premikajo figure po plošči in zatiskajo uro na profesionalnih tekmah, obstaja pa tudi element tekmovalnosti, ko se ena oseba pomeri z drugo.

Primer, da je to igra

Toda zaključiti preiskavo tukaj bi bilo prelahko. Isti slovar opredeljuje družabno igro kot: »Igra, ki vključuje premikanje števcev ali drugih predmetov okrog plošče«.

Kar naenkrat postane jasno, zakaj je ta razprava živa in živahna še danes. Šah ustreza tej definiciji prav tako udobno kot opisu »športa«. Da bi to enkrat za vselej rešili, se moramo malo poglobiti z raziskovanjem razgledov obeh taborov.

Šport proti igri

Medtem ko šah zahteva nekaj “fizičnega napora” – bolj se ujema z umom kot s postavo. Igralci morajo z glavo ugotoviti, od kod prihaja nasprotnikova naslednja poteza in kaj lahko storijo, da bi preprečili to potezo. To morda zveni bolj kot družabna igra kot šport – res pa je, da udeležencem šaha ni treba biti v »fit« fizičnem stanju, da bi se usedli in se pomerili s soigralcem.

Kljub temu je pomembno zapomniti, da se taktike – kot tiste, ki se uporabljajo v šahu – izvajajo v številnih športih po vsem svetu. Ameriški nogomet je absolutna definicija sodobnega športa glede na njegovo robustno naravo, in čeprav je nedvomno fizična igra, se velik del vrti okoli uporabe taktike za “pretentanje” nasprotnika in izstop kot zmagovalec. Taktika je del športa in šah je morda najbolj taktično usmerjena igra, kar jih je kdajkoli obstajalo.

Tisti, ki se smejijo trditvi, da je šah šport, to počnejo, ker ima sloves, da ubija čas, ko vreme onemogoča igranje nogometa ali ragbija. V mnogih družbenih krogih šah velja za zadnjo možnost – nekaj, kar je bilo pred mnogimi leti na soncu, zdaj pa ga igrajo le starejše generacije ali ko vreme daje šotorjem priložnost, da začnejo z drugimi oblikami telesne dejavnosti na športno igrišče.

Vendar v nasprotju s splošnim prepričanjem šah ni le igra, ki jo v deževnem nedeljskem popoldnevu igrajo v zaprtih prostorih tisti, ki zbirajo svoje pokojninske sklade. Igrajo ga po vsem svetu ljudje vseh starosti na različnih ravneh – od začetnika pa vse do profesionalca, in uporablja sistem razvrščanja igralcev, ki je neverjetno podoben tistim, ki se uporabljajo v tenisu, golfu ali katerem koli drugem individualnem športu. za to zadevo. Toda velik plus za kategorijo pro-šport je dejstvo, da je šah od preloma tisočletja uradno priznan kot šport na olimpijskih igrah.

Šah je tehnično šport, vendar se bo razprava nadaljevala

Šah bi lahko izgledal nenavadno, če ga postavimo ob bok športom, ki prevladujejo na naslovnicah v sodobnem času, vendar na splošno obstajajo dokazi, ki kažejo, da si zasluži uvrstitev v to kategorijo.

Če še vedno niste prepričani, da je šah šport, potem bi si morda morali ogledati domiselno naslovljen Šahovski boks – kjer se možgani in moč trkajo v kombinaciji šaha in boksa.

Recommended Articles