»Zdrava hrana«, ki je pravzaprav slaba za vas in zakaj

Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da nekatera »zdrava« hrana sploh ni zelo zdrava.

Pokovke iz mikrovalovne pečice

Pakirane kokice imajo lahko visoko vsebnost kemikalije, imenovane diacetil, in da ne omenjam nepotrebnega natrija. Držite se staromodnega sloga in požirajte svoja jedrca na štedilnik.

Lahek solatni preliv

Čeprav lahko na etiketi piše “lahka”, je seznam sestavin na lahkem solatnem prelivu še vedno poln konzervansov, natrija in sladkorjev. Najbolje je, da svoje prelive poskusite nadomestiti z ekstra deviškim olivnim oljem ali balzamičnim kisom.

Mešanica poti

Predpakirana ali ne, bo “okusna” trail mešanica napolnjena s soljo in sladkorji iz aromatiziranih oreščkov in čokolade. Pozorno preberite etikete, majhna peščica bi lahko imela kar 300 kalorij!

Jogurt brez maščobe z okusom

Čeprav je morda brez maščob, bi morali zaradi dodatkov v aromatiziranem jogurtu brez maščobe premisliti o tej izbiri. Od samo ene porcije 6 unč bi lahko bilo 15 gramov sladkorja. Kot alternativo lahko grški jogurt brez maščob okrasite s svežim sadjem ali medom.

Špinačne testenine

Če iščete način, kako vnesti zelenjavo, testenine niso pravi način za to. Po predelavi špinače v špinačnih testeninah dejansko ne ostane le malo ali nič, hranilne vrednosti pa skoraj ni.

Živila z nizko vsebnostjo maščob/brez maščob

Pri živilih z nizko vsebnostjo maščob se maščoba med proizvodnim procesom zmanjša. Toda odstranitev maščobe odstrani tudi okus. Za izboljšanje okusa so živila z nizko vsebnostjo maščob pogosto napolnjena z dodanim sladkorjem in soljo. Zato poseganje po hrani z nizko vsebnostjo maščob ni tako zdravo, kot si mislite.

Pšenični kruh

Na kruhu, ki je za vas dejansko zdrav, bo pisalo »100 % polnozrnat« in bo imel vsaj dva grama vlaknin na rezino. Če na kruhu ne piše, da je popolnoma polnozrnat, obstaja verjetnost, da je večina kruha iz bele moke z ravno dovolj pšenične moke, da je lepa na videz.

Izdelki brez glutena

Oznaka »brez glutena« ne pomeni samodejno, da je izdelek zdrav. Namesto tega se držite živil brez glutena, kot so sadje, zelenjava in rjavi riž.

Zamrznjene večerje

Čeprav se zamisel o porcijah zelenjave, mesa in žitaric zveni kot preprost način za zdravje, v resnici ni. V primerjavi s svežo hrano, sadjem in zelenjavo zamrznjeni obroki vsebujejo konzervanse in pogosto preveč natrija.

Preste

Morda se zdijo popoln, zdrav, “brez maščob” prigrizek na poti, vendar preste dejansko imajo skoraj nič hranilne vrednosti. Ko jih zaužijete, preste dvignejo vaš krvni sladkor in vas pustijo lačne še več.

Zelenjavni čips

Zelenjavni čips sploh ni zelenjava. Pravzaprav po vsej predelavi, skozi katero je bila zelenjava, skoraj vsa hranilna vrednost iz nje ni več prisotna. Če iščete hrustljav prigrizek, poskusite speči nekaj svoje najljubše zelenjave.

Beljakovinske ploščic

Čeprav je v imenu vključena beseda “beljakovine”, to ni razlog, da bi katero koli hrano šteli za zdravo. Večina beljakovinskih ploščic vsebuje le nekaj kalorij in gramov sladkorja, da bi jih lahko uvrstili med sladkarije.

Ekološka živila

Ekološka živila so brez pesticidov, antibiotikov in večine dodatkov, vendar to ne pomeni, da ekološki prigrizki niso predelani in napolnjeni s prav toliko sladkorja kot neekološki prigrizki.

Smoothie

Uporaba svežega sadja, zelenjave in dodatkov na osnovi hranil, kot so lanena semena, so lahko smutiji odličen način za pripravo zdravega smutija za zajtrk. Vendar jih običajno ne izdelujejo zunaj vaše kuhinje. Včasih se uporabljajo umetno aromatizirani prah, dodaten sladkor in celo sladoled. Zato dvakrat premislite o pitju že pripravljenih smutijev iz trgovine ali stojnice s sokovi.

Sojino mleko z okusom

Ne smemo zamenjevati z navadnim sojinim mlekom – ki vsebuje tako kalij kot beljakovine in celo nizek holesterol – sojino mleko z okusom čokolade in vanilije vsebuje veliko sladkorja in kalorij ter deluje bolj kot sladica kot zdrav prigrizek ali pijača, ki vas nasiti.

Kava

Morda se tega ne zavedate, toda vaš vsakdanji pobiranje je lahko skriti prestopnik kalorij. Preproste spremembe lahko naredijo čudeže za vaše splošno zdravje, kot je izbira sirupa brez sladkorja, manjša velikost porcije in posneto mleko namesto polnomastnega mleka.

Alkohol

Čeprav lahko pitje kozarca vina na dan zmanjša tveganje za možgansko kap in bolezni srca, tekila pa – na primer – lahko pomaga pri prebavi, ima alkohol dejansko približno sedem kalorij na gram.

Recommended Articles