Zavestno prehranjevanje lahko spremeni vaše življenje

Med brskanjem po družabnih medijih ali gledanjem svoje najljubše oddaje ste požrli kosilo, zdaj pa se počutite napihnjeni in niste prepričani, kakšnega okusa je vaša hrana. Ali pa se morda počutite krive, ker ste ostanke čokoladne torte pojedli naravnost iz hladilnika.

To vedenje in miselnost sta v nasprotju s premišljenim prehranjevanjem, kar pomeni, da z uporabo vseh svojih fizičnih in čustvenih čutov izkusite in uživate v izbiri hrane, ki jo sprejmete brez presoje, je povedala Lilian Cheung, predavateljica in direktorica promocije zdravja in komunikacije na oddelku za prehrano na Harvardu T.H. Chan School of Public Health.

“Izhaja iz širše filozofije čuječnosti, razširjene, stoletne prakse, ki se uporablja v mnogih religijah,” je dejal Cheung. “Zavedanje je namerna osredotočenost na misli, čustva in fizične občutke v sedanjem trenutku.”
Filozofije zavestnega prehranjevanja in intuitivnega prehranjevanja se prekrivajo, vendar se razlikujejo v nekaterih ključnih pogledih. Medtem ko je pri premišljenem prehranjevanju prisotna vaša hrana, ko jo jeste, se intuitivno prehranjevanje bolj osredotoča na izboljšanje odnosa do hrane in telesne podobe z zavračanjem sporočil o strogi prehrani.

Intuitivno prehranjevanje

Premišljeno prehranjevanje ustreza vsem vrstam svetovanja in strategij prehranjevanja, telesne teže in zdravja. “Je uporabniku prijaznejši za širše občinstvo, saj je orodje, ki ga je mogoče vključiti v veliko različnih metod,” je dejal Young.
Ti strokovnjaki so opozorili, da premišljeno prehranjevanje ni zdravilo za težave, povezane s hrano ali zdravjem, vendar so majhne študije pokazale nekaj koristi te prakse, ki v veliki meri temeljijo na njenih meditativnih vidikih in sposobnostih, da ljudem pomagajo razlikovati fizične znake lakote od čustvene lakote. Nekateri ljudje so doživeli hujšanje ali stabilnost, tesnobo in zmanjšanje stresa, normalizirane prehranjevalne navade in lajšanje sindroma razdražljivega črevesja in gastrointestinalnih simptomov, je dejal Young.
Če želite poskusiti premišljeno prehranjevanje, morate vedeti o začetku in morebitnih ovirah.

Vadite pozorno prehranjevanje

Cilj zavestnega prehranjevanja je, da postanete bolj usklajeni z vsemi čutili – vidom, vonjem, sluhom, okusom in občutkom – in mislimi med vašimi prehranjevalnimi izkušnjami brez motenj, je dejala Teresa T. Fung, profesorica in direktorica Didaktike Program za dietetiko na Univerzi Simmons v Bostonu in pomožni profesor prehrane na Harvard TH Chan School of Public Health.
“Ko bom zajtrkoval, ne bom držal iPada in bral današnjih novic. O tem ne preverjam svoje e -pošte. Sedel bom le na mirnem mestu – lahko kavč. Ni mi treba sedeti za mizo v jedilnici, “je pojasnil Fung.

Fung je CNN sprehodila skozi jutranjo izkušnjo kave: pozorna je bila na zvok kuhanja kave in nato na vonj. Opazila bi barvo svoje pijače, njeno ravnovesje med smetano in kavo. Nato se lahko osredotoči na to, ali je v ustih sama kava tako topla, kot je skodelica v njenih rokah, ali tekstura tekočine. Med srkanjem je lahko miselno opazovala okuse.


Hvaležnost je tako vidik kot potencialni rezultat premišljenega prehranjevanja. Če povečate svojo ozaveščenost med jedjo, bi lahko pomislili tudi na to, “od kod prihaja hrana in izrazili hvaležnost za okoljske elemente in posameznike, ki so sodelovali pri poti hrane do krožnika,” je povedal Cheung, uredniški direktor The Nutrition Source, Harvard TH Spletni vir oddelka za prehrano šole za javno zdravje Chan School of Public Health za znanstveno utemeljena navodila za zdravo življenje.
Morda ste navajeni, da med jedjo uporabljate telefon, gledate televizijo ali berete, vendar lahko navado odpravite tako, da postopoma odpravite motnje med obroki. “Če večerjate med gledanjem televizije večino noči v tednu, ali lahko začnete tako, da si nedeljo zvečer rezervirate za premišljeno prehrano? Potem pa ponedeljek itd.” Je rekel Cheung.
Enako velja za tiste, ki imajo natrpan urnik, kar otežuje, da se lahko osredotočijo le na prehranjevanje. Poskusite čim bolj vaditi premišljeno prehranjevanje – naj bo to pet minut med kosilom ali med vsakim obrokom.

Če se počutite nestrpni ali želite, da med jedjo pograbite telefon, je to v redu, je dejal Cheung. Samo opazite te občutke, nekajkrat globoko vdihnite in se vrnite k obroku. Naredite majhne ugrize in temeljito žvečite. Če jeste počasi, boste lažje ugotovili, kdaj ste zadovoljni – in ne polnjeni -, in lahko nehate jesti.


“Vsekakor se spodbuja deljenje obroka ali prehranjevanje z drugimi,” je dejal Cheung in premišljeno prehranjevanje “ne pomeni nujno, da hrano zaužijete v tišini. Namesto tega si privoščite nekaj minut na začetku obroka: nasmehnite se vrstniki, izrazite hvaležnost za hrano in družbo drugih ter poskusite prvih nekaj ugrizov brez pogovora, da se osredotočite na prehranjevalne izkušnje. “
Pridobite tedensko glasilo CNN Health
Prijavite se tukaj, če želite izvedeti, kakšni so rezultati pri dr. Sanjay Gupta vsak torek od ekipe CNN Health.

Ko ste nekaj časa premišljeno jedli, se lahko miselnost nanaša tudi na druga področja vašega življenja. “To se lahko nanaša na zavestno življenje in početje ene stvari naenkrat,” je dejal Fung. “Zdaj bom preveril svoja e -poštna sporočila; pozneje bom gledal televizijo. Tako pogosto počnemo toliko stvari hkrati, da opravljamo več nalog hkrati in nismo pozorni na nič. “

Recommended Articles