Kako biti srečen: navade, ki jih lahko dodate svoji rutini

Sreča je za vsakogar videti drugače. Za vas je morda to, da ste v miru s tem, kar ste. Ali pa imate varno mrežo prijateljev, ki vas brezpogojno sprejmejo. Ali pa svoboda, da sledite svojim najglobljim sanjam.

Ne glede na vašo različico resnične sreče je življenje srečnejše in zadovoljnejše življenje na dosegu roke. Nekaj popravkov vaših običajnih navad vam lahko pomaga priti tja.

Navade so pomembne. Če ste se že kdaj poskusili znebiti slabe navade, predobro veste, kako zakoreninjeni so.

No, tudi dobre navade so globoko zakoreninjene. Zakaj ne bi delali na tem, da bi pozitivne navade postale del vaše rutine?

Tukaj si oglejte nekaj dnevnih, mesečnih in letnih navad, ki vam bodo pomagale zagnati vaše iskanje. Ne pozabite, da je vsaka različica sreče nekoliko drugačna, prav tako pa je tudi njihova pot do njenega doseganja.

Če nekatere od teh navad povzročajo dodaten stres ali preprosto ne ustrezajo vašemu življenjskemu slogu, jih opustite. Z malo časa in vaje boste ugotovili, kaj vam ustreza in kaj ne.

Nasmehni se

Ponavadi se nasmehnete, ko ste srečni. Ampak to je pravzaprav dvosmerna ulica.

Nasmehnemo se, ker smo srečni, nasmeh pa povzroči, da možgani sproščajo dopamin, kar nas naredi srečnejše.

To ne pomeni, da morate ves čas hoditi naokoli z lažnim nasmehom na obrazu. Toda naslednjič, ko se boste počutili slabo, se nasmehnite in poglejte, kaj se bo zgodilo. Ali pa poskusite vsako jutro začeti tako, da se nasmehnete sebi v ogledalu.

Telovadba

Vadba ni samo za vaše telo. Redna vadba lahko pomaga zmanjšati stres, občutek tesnobe in simptome depresije, hkrati pa poveča samozavest in srečo.

Že majhna telesna aktivnost lahko naredi razliko. Ni vam treba trenirati za triatlon ali se povzpeti po pečini – razen če vas to seveda veseli.

Trik je v tem, da se ne preobremenite. Če se nenadoma vržete v naporno rutino, boste verjetno na koncu le razočarani (in boleči).

Razmislite o teh začetnih vajah:

  • Vsak večer po večerji se sprehodite po bloku.
  • Prijavite se na začetni tečaj joge ali tai chija.
  • Začnite dan s 5 minutami raztezanja.
  • Spomnite se na vse zabavne dejavnosti, v katerih ste nekoč uživali, a so padle mimo. Ali dejavnosti, ki ste jih vedno želeli poskusiti, kot so golf, kegljanje ali ples.

Poskrbite za veliko spanja

Ne glede na to, koliko nas sodobna družba usmerja k manj spanju, vemo, da je zadosten spanec ključnega pomena za dobro zdravje, delovanje možganov in čustveno počutje.

Večina odraslih potrebuje približno 7 ali 8 ur spanja vsako noč. Če se čez dan spopadate z željo po spanju ali se na splošno počutite, kot da ste v megli, vam vaše telo morda sporoča, da potrebuje več počitka.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali zgraditi boljšo rutino spanja:

  • Zapišite, koliko ur spite vsako noč in kako spočiti se počutite. Po enem tednu bi morali imeti boljšo predstavo, kako vam gre.
  • Pojdite spat in se zbudite vsak dan ob isti uri, tudi ob vikendih.
  • Uro pred spanjem si rezervirajte kot mirni čas. Okopajte se, preberite ali naredite nekaj sproščujočega. Izogibajte se težki hrani in pitju.
  • Naj bo vaša spalnica temna, hladna in tiha.
  • Investirajte v dobro posteljnino.
  • Če morate zadremati, poskusite to omejiti na 20 minut.
  • Če imate stalne težave s spanjem, se posvetujte s svojim zdravnikom. Morda imate motnjo spanja, ki zahteva zdravljenje.

Jejte z mislijo na razpoloženje

Že veste, da izbira hrane vpliva na vaše splošno fizično zdravje. Nekatera živila pa lahko vplivajo tudi na vaše duševno stanje.

Ogljikovi hidrati sproščajo serotonin, hormon za dobro počutje. Preproste ogljikove hidrate – živila z visoko vsebnostjo sladkorja in škroba – omejite na najmanjšo možno mero, ker je ta energijski val kratek in se boste zrušili. Kompleksni ogljikovi hidrati, kot so zelenjava, fižol in polnozrnate žitarice, so boljši.
Pusto meso, perutnina, stročnice in mlečni izdelki vsebujejo veliko beljakovin. Ta živila sproščajo dopamin in norepinefrin, ki povečata energijo in koncentracijo.

Visoko predelana ali globoko ocvrta hrana vas ponavadi zbudi. Tako bo tudi izpuščanje obrokov.
Začnite z izbiro ene boljše hrane vsak dan.

Na primer, zamenjajte veliko sladko pecivo za zajtrk za grški jogurt s sadjem. Še vedno boste zadovoljili svoje sladkosnede, beljakovine pa vam bodo pomagale, da se izognete energijskemu padcu sredi jutra. Vsak teden poskusite dodati novo zamenjavo hrane.

Bodi hvaležen

Preprosto hvaležnost lahko med drugimi koristmi močno dvigne vaše razpoloženje. Na primer, nedavna dvodelna študija je pokazala, da lahko prakticiranje hvaležnosti pomembno vpliva na občutke upanja in sreče.

Vsak dan začnite tako, da si priznate eno stvar, za katero ste hvaležni. To lahko storite, medtem ko si umivate zobe ali samo čakate, da se sproži tisti preloženi alarm.

Med preživljanjem dneva poskušajte paziti na prijetne stvari v vašem življenju. Lahko so velike stvari, na primer vedeti, da te nekdo ljubi, ali dobiš zasluženo napredovanje.

Lahko pa so tudi malenkosti, na primer sodelavec, ki vam je ponudil skodelico kave, ali sosed, ki vam je pomahal. Morda celo samo toplota sonca na vaši koži.

Z malo vaje se boste morda celo bolj zavedali vseh pozitivnih stvari okoli vas.

Recommended Articles