Sladkorna bolezen je vse pogostejša v državah, kjer je hrane veliko. Prekomerno uživanje sladkorja lahko povzroči debelost, bolezni srca in ožilja ter druge zdravstvene težave. Vendar je njegov odnos s sladkorno boleznijo tipa 2 še vedno zapleten in nejasen.
Število ljudi s sladkorno boleznijo v Združenih državah se je med letoma 1990 in 2010 povečalo za več kot trikrat.
Raziskave o povezavi med uživanjem sladkorja in sladkorno boleznijo tipa 2 še potekajo. Večina zdravnikov trdi, da sladkor sam po sebi ne sproži sladkorne bolezni. To je zapleteno stanje, ki se razvije zaradi številnih dejavnikov. Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejši tip. Prekomerna telesna teža lahko prispeva k njegovemu razvoju.
Prekomerni vnos sladkorja in diabetes
Sladkorna bolezen tipa 1 in tipa 2 vplivata na sposobnost telesa uravnavanja ravni glukoze v krvi. Poraba sladkorja ne bo neposredno povzročila nobene vrste. Vendar pa lahko preveliko uživanje povzroči povečanje telesne mase. Debelost je dejavnik tveganja za sladkorno bolezen tipa 2.
Sladkorna bolezen tipa 1 je po drugi strani avtoimunsko stanje, zaradi katerega imunski sistem osebe napade celice, ki proizvajajo inzulin. Poškodba teh celic spodkopava sposobnost telesa za uravnavanje glukoze v krvi.
Ko ima oseba sladkorno bolezen, lahko uživanje preveč sladkorja poslabša simptome, saj sladkorna bolezen telesu otežuje obvladovanje ravni sladkorja v krvi. Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 1 morajo še vedno paziti na vnos sladkorja.
Povezava med sladkorjem in sladkorno boleznijo tipa 2
Čeprav uživanje sladkorja neposredno ne povzroča sladkorne bolezni tipa 2, nekateri dokazi kažejo, da je zaradi večje splošne razpoložljivosti sladkorja sladkorna bolezen pogostejša.
Študij iz leta 2016 je ugotovil, da čeprav so trenutne raziskave odkrile prepričljive vzorce, ki kažejo, da ima uživanje sladkorja neposredne in posredne povezave s sladkorno boleznijo, ni prinesla pomembnih podatkov.
Študij kaže, da neposredni mehanizmi sladkorja, ki vodijo do sladkorne bolezni, vključujejo sladkor, imenovan fruktozo. Jetra absorbirajo fruktozo, ne da bi uravnavali vnos, kar lahko vodi do kopičenja jetrnih maščob in zmanjšanja občutljivosti na inzulin.
Občutljivost na inzulin oblikuje, kako učinkovito celice uporabljajo glukozo in jo odstranijo iz krvnega obtoka. Ko se to zmanjša, lahko krvni sladkor postane vztrajno visok, kar lahko vodi do sladkorne bolezni tipa 2.
Vendar avtor študije priznava, da neposrednih študij na ljudeh ni na voljo dovolj dokazov.
Študija iz leta 2013, ki je preučevala ljudi v več kot 175 različnih državah, je pokazala, da je več sladkorja v oskrbi s hrano povzročilo povečano stopnjo sladkorne bolezni.
Natančneje, za vsakih dodatnih 150 kalorij sladkorja, ki so na voljo na dan na osebo, se je raven sladkorne bolezni povečala za 1 odstotek. Ta sprememba se je nadaljevala tudi, ko so raziskovalci nadzorovali druge dejavnike, povezane s sladkorno boleznijo, kot so debelost, vadba in skupna poraba kalorij. Ta raziskava kaže, da uživanje sladkorja vpliva na tveganje za sladkorno bolezen, vsaj na ravni širše populacije.
Študija ni preučevala posameznikov, zato biološko ne podpira trditve, da uživanje sladkorja povzroča sladkorno bolezen. Vendar pa kaže na korelacijo.
Študija prejšnjih raziskav iz leta 2012 kaže, da bi uživanje nekaterih oblik sladkorja lahko povečalo tveganje za sladkorno bolezen. Na podlagi prejšnjih raziskav je študija pokazala, da bi sladke pijače verjetno povečale tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Čeprav se zdi, da je sladkor v prehrani povezan s krvnim sladkorjem, raziskovalci ne razumejo v celoti njegovih povezav s sladkorno boleznijo.